Avanti Aalter

Hoofdbestuur

Hoofdbestuur
 • Bert De Paepe

  voorzitter

 • Lut De Muynck

 • Evy Christiaens

  secretaris

 • Ann Stroo

  financieel verantwoordelijke

 • Christine Vanhee

  assistent financiën en mede-ploegverantwoordelijke A-ploeg

 • Wim Braekeleirs

  technische dienst en cafetaria

 • Paul Verstraete

  tablets en wedstrijdbladen, medewerker technische dienst en communicatie

 • Martine Vandeputte

  aankoop kledij en link tussen school en club

 • Nele Standaert

  afgevaardigde van het jeugdbestuur

 • Sabine De Neve

  ploegverantwoordelijke A-ploeg

 • Katie Baeckelandt en Lydia Wille

  ploegverantwoordelijken B-ploeg

 • Mathias Vermeulen

  communicatie

Jeugdbestuur

Jeugdbestuur
 • Nele Standaert

  administratief jeugdcoördinator + ploegverantwoordelijke U15B en U13D

 • Heirbrant Mireille

  ploegverantwoordelijke U19

 • Broeckaert Katrien, Ruben Du Pré

  ploegverantwoordelijken U17

 • Marlies Mouton, Maertens Karen

  ploegverantwoordelijken U15A

 • Jolijn Van Eenooghe, Nele Standaert

  ploegverantwoordelijken U15B en U13D

 • Michael Arijs, Bianca Dhondt, Elke Goeminne

  ploegverantwoordelijken U13A

 • Vervaeck Joyce, Vandedrinck Edward

  ploegverantwoordelijken U13B

 • Pauline Verplaetse, Lieselot Slock

  ploegverantwoordelijken U13C

 • Mie Deleu, Evelien Lootens

  ploegverantwoordelijken U11A

 • Sarah Hautekeete, Stefanie Van Oost

  ploegverantwoordelijken U11B

 • Katrien Claeys, Nele Debaene, Elien Van Wonterghem

  ploegverantwoordelijken U11C

Jeugdsbeleidsplan

 1. De club wil met zoveel mogelijk zelfopgeleide speelsters op een zo hoog mogelijk niveau volleybal spelen.
 2. De club organiseert jaarlijks een slothappening waarop de visie en de werking van de club aan alle betrokken partijen (speelsters, trainers, ploegverantwoordelijken, ouders, enz…) wordt meegedeeld.
 3. De club wil elk jaar een volledige jeugdcompetitie aanbieden (van bewegingsschool tot U19).
 4. De club doet aan talentontwikkeling en wil de talentvolle en gemotiveerde speelsters een speciaal trainingsprogramma aanbieden, de club zal hiertoe een engagementsverbintenis aangaan met de jeugdspeelsters en hun ouders.
 5. De bekerploegen nemen jaarlijks deel aan een aantal kwalitatief sterk bezette jeugdtornooien.
 6. De club besteedt aandacht aan de opleiding van de jeugdtrainers en de jeugdspeelsters en stelt hiervoor een jeugdcoördinator aan.
 7. De club streeft ernaar om zoveel mogelijk gediplomeerde trainers in dienst te nemen (pedagogisch diploma, diploma L.O., VTS-diploma)
 8. De club moedigt haar trainers aan om zich verder te bekwamen door het volgen van bijscholingen en cursussen.
 9. De trainers werken volgens de jeugdplannen opgesteld door de jeugdcoördinator.
 10. De trainers volgen bij de coaching het playbook opgesteld door de jeugdcoördinator
 11. De club stimuleert de speelsters om deel te nemen aan volleybalkampen.
 12. De club wil naast de organisatie van trainingen en wedstrijden ook elke schoolvakantie jeugdstages organiseren.
 13. De club organiseert jaarlijks enkele ploegoverstijgende activiteiten die de samenhorigheid en het sociale contact tussen alle leden bevorderen.
 14. Het streven naar een degelijk spelniveau is belangrijker dan de klassering in de competitie.
 15. Tot en met U15-jeugd spelen alle speelsters evenveel, behalve in bekerwedstrijden en eindronden. Daar stelt de coach het volgens hem of haar sterkste team op.
 16. Vanaf de volleybalschool worden de speelsters aangemoedigd om deel te nemen aan de Start-to-Volley-opleidingstornooien waar spelvormen worden aangeboden aangepast aan het niveau van het kind.

Damesvolleybalclub AVANTI AALTER - historiek

In de meisjesschool Maria Middelares waren in 1976 een aantal jonge leerkrachten die de volleybalmicrobe meebrachten. Leerlingen werden warm gemaakt en vanuit de school werd de damesclub Avanti Aalter opgericht. Secretaris werd de huidige voorzitter Bert De Paepe (die uit de basketwereld kwam) en Lut De Muynck (de huidige secretaris) was één van de speelsters. De ploeg startte in 2de provinciale.

Avanti had zich ook van bij het begin toegelegd op de opleiding van de jeugd. We werden al vlug één van de voortrekkers op gebied van jeugdopleiding in Oost-Vlaanderen. Van West-Vlaanderen tot in Limburg kende en vreesde men ons, want onze provinciale kampioenen maakten het de besten uit de andere provincies vaak erg moeilijk. We hebben in de verschillende jeugdreeksen tal van Vlaamse bekers en kampioenschappen gewonnen. We werden té vaak vice-kampioen van België in één of andere jeugdcategorie, tot de bekroning er kwam in 1998: AVANTI werd kampioen van België bij de junioren!

Deze intensieve jeugdwerking vond uiteraard ook zijn weerklank in de seniorenreeks. We werden in 1996 kampioen in 1ste provinciale met een zeer jeugdige en talentrijke ploeg, werkelijk het resultaat van jaren jeugdopleiding door de beste jeugdtrainers. We deden met dit jonge team onze entrée in 2de divisie en iedereen stond versteld: we walsten over elke, soms zeer ervaren, tegenstander. De bekende Belgische volleybalspeler Luc Beke, toen trainer van Waregem, zei: “In dit jonge team komt het gevaar werkelijk van alle kanten!” Dat was het beste compliment dat hij ons kon geven: ál die speelsters kwamen namelijk uit de Avanti-school.

We schoven dus direct door naar de 1steVVB-divisie, maar 2 van onze talenten werden weggeplukt door ereklasser Kieldrecht.. Met de anderen deden we 2 jaar wat ervaring op in de reeks en rijpten we ook individueel een beetje (de gemiddelde leeftijd van het team was toen nog altijd maar 18 jaar), tot we op 18 maart 2000 met glans de titel pakten. We hadden, met een team waarvan de oudste speelster pas 21 was, maar eventjes 5 punten voorsprong op de tweede gerangschikte, Turnhout! Daarenboven haalden we dat seizoen voor het eerst in onze geschiedenis ook de kwartfinale van de Beker van België.

In ons 25ste jaar traden we dus aan in 1ste nationale, de tot op 1 na hoogste reeks van het land! We dachten dat we ons hoogtepunt bereikt hadden. Maar wat bleek, ook de ploegen uit die reeks keken versteld naar dat jonge team dat in hun reeks kwam binnengewaaid. We speelden een spetterende heenronde waarin we slechts 1 wedstrijd verloren en werden op die manier herfstkampioen. Na nieuwjaar sputterde de motor eventjes (een tijdlang zetten onze prima studenten alles op hun studies), maar we vochten terug en haalden op de laatste speeldag de titel in 1ste nationale!

We traden met hetzelfde jonge, talentrijke team aan in ereklasse. Daar kenden we echter zeer grote tegenstand, daar we de enige ploeg waren zonder buitenlandse speelsters. We wonnen één wedstrijd, tegen het op dat moment (door een blessure) ‘Belgisch Temse’. In de andere wedstrijden maakten de buitenlandse speelsters (soms 5 of 6!) het verschil. Hoe dan ook, het was een leerrijk avontuur. De ploeg startte met nieuwe moed in eerste nationale en hoopte daar, dank zij de opgedane ervaring, aan de top te kunnen blijven.

Voor veel ploegen die uit ereklasse zakken betekent dit het einde van de ploeg. Avanti slaagde er echter de daaropvolgende seizoenen telkens in om in de (sub)top van de reeks te eindigen, dwz tussen de tweede en de vijfde plaats. Maar onze dames (nog steeds vooral eigen speelsters, aangevuld met enkele talentvolle speelsters uit de regio) begonnen aan gezinsuitbreiding te denken. Voor een damesploeg heeft dat uiteraard zeer grote gevolgen.

Het bestuur nam daarom in 2007 een zeer moeilijke beslissing. In plaats van de ploeg aan te vullen met speelsters van buitenaf, waardoor de eigenheid van Avanti zou verloren gaan, koos het bestuur voor de volgende talentvolle lichting die aan de leiding stond in 2de provinciale. De ploeg in 1ste nationale werd opgedoekt en de jonge kampioenenploeg zou in 2007-2008 in 1ste provinciale de eer van Avanti als A-team verdedigen. Er stonden Avanti weer mooie jaren te wachten. Helaas hebben jonge speelsters de dag van vandaag niet veel geduld meer. Op het einde van seizoen 2007-2008 (Avanti eindigt mooi derde!) verlaten vier jonge speelsters de ploeg. De droom van sommige bestuursleden kreeg hier wel een deuk. De ploeg wordt voor 2008-2009 aangevuld met 2 ex-Avantispeelsters en hoopt uiteraard dat de jonge speelsters nog veel progressie maken. Ondertussen wordt ook het bestuur aangevuld met enkele ondernemende leden, die met de steun van de routiniers de uitdaging aangaan om de jeugd van Aalter te blijven motiveren voor de toffe sport die volleybal is. En het seizoen wordt erg succesvol: de dames van 1ste provinciale behaalden de kampioenstitel en promoveren daarmee naar 2de divisie. Daarnaast wonnen ze ook nog de beker van Oost-Vlaanderen tegen titelconcurrent Oudegem.

In 2010-2011 start Avanti, naast de divisieploeg, met een tweede ploeg in 3de provinciale, gevormd met speelsters van de 2 scholierenploegen van vorig seizoen. Daarnaast zijn er nog talrijke jeugdploegen.

De A- en B-ploeg eindigden allebei op de derde plaats in hun reeks. Voor de B-ploeg hing daar een promotieticket naar 2de provinciale aan vast. De A-ploeg wordt voor het seizoen 2011-2012 aangevuld met 5 speelsters nadat er een aantal de volleybalschoenen aan de haak hingen (1 ex-Avanti, 1 vd B-ploeg en 3 nieuwkomers). Het werd een succesvol seizoen. De B-kadetten werden algemeen kampioen van de regionale kadetten en vooral: de A-ploeg werd kampioen en promoveerde naar 1ste divisie! Daarbovenop wonnen ze ook nog de Trofee De Doncker.

Avanti heeft nu al enkele jaren 3 seniorenploegen. In 2019-2020 eindigden zowel de 2de provincialer als de 3de provincialer op de eerste plaats, met een promotie tot gevolg. De nieuwe reeksen krijgen na de competitiehervorming de naam Promo 2 en Promo 3. We hebben in dat seizoen (als enige in Oost-Vlaanderen) ook 3 jeugdbekerfinalisten, maar helaas konden door corona de finales niet gespeeld worden. Na een coronaseizoen (2020-2021) met nauwelijks volleybal beslist Avanti de ploeg in – ondertussen – Nationale 2 op te doeken, nadat een aantal speelsters de ploeg verlieten of stopten met volleybal. In 2021-2022 hebben we een nieuwe A-ploeg die bestaat uit een goede mix van de blijvers uit Nationale 2 en de gepromoveerde Promo 2-ploeg. Onze zeer jonge B-ploeg in Promo 3 (gemiddelde leeftijd 17 jaar) en onze 9 jeugdploegen zijn een schakel naar de toekomst.

Ons trainersbestand bestaat uit talrijke gediplomeerde trainsters, waarvan velen ook (ex)-speelster zijn in A-, of B-ploeg. Bij de U9 krijgen ze zelfs assistentie van enthousiaste U17-speelsters.

Gedurende onze hele geschiedenis hebben veel van onze jeugdspeelsters deel uitgemaakt van provinciale en VVB-selecties. Daar waren we altijd zeer fier op. We hebben de talenten altijd gestimuleerd om zoveel mogelijk trainingsuren te maken, met de bedoeling daarmee Avanti naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen.

PALMARES Avanti Aalter van 1976 tot heden

  Dames senioren

 • 1978-1979: kampioen 2de prov. Reserven
 • 1979-1980: kampioen 2de prov. Reserven
 • 1982-1983: kampioen 2de prov. Reserven
 • 1985-1986: vice-kampioen 2de prov + promotie + kampioen reserven
 • 1987-1988: B-ploeg 3de 4de prov + promotie + kampioen reserven
 • 1988-1989: kampioen 1ste prov. + promotie naar 2de divisie
 • 1989-1990: B-ploeg kampioen 3de prov. Reserven
 • 1990-1991: vice-kampioen 1ste prov. + promotie naar 2de divisie
 • 1990-1991: B-ploeg kampioen 3de prov. Reserven
 • 1991-1992: B-ploeg kampioen 3de prov. Reserven
 • 1994-1995: kampioen 1ste prov. Reserven
 • 1995-1996: kampioen 1ste prov. + kampioen reserven + promotie naar 2de divisie
 • 1996-1997: kampioen 2de divisie + promotie naar 1ste divisie
 • 1998-1999: B-ploeg vice-kampioen in 3de prov. + promotie naar 2de prov
 • 1999-2000: kampioen 1ste divisie + promotie naar 1ste nationale
 • 2000-2001: kampioen 1ste nationale + promotie naar ereklasse
 • 2004-2005: bekerwinnaar Trofee De Doncker
 • 2005-2006: bekerwinnaar Trofee De Doncker
 • 2006-2007: bekerwinnaar Trofee De Doncker
 • 2006-2007: B-ploeg kampioen 2de prov. + promotie naar 1ste + kampioen reserven
 • 2008-2009: kampioen 1ste prov. + promotie naar 2de divisie + beker OVV
 • 2010-2011: nieuwe B-ploeg 3de 3de prov + promotie naar 2de prov
 • 2011-2012: kampioen 2de divisie + promotie naar 1ste divisie + Trofee De Doncker
 • 2012-2013: kampioen 1ste divisie (geen promotie)
 • 2017-2018: B-ploeg kampioen in 3de provinciale + promotie naar 2de provinciale
 • 2019-2020: B-ploeg kampioen in 2de provinciale en promotie naar Promo 2. C-ploeg kampioen in 3de provinciale en promotie naar Promo 3.
 • 2021-2022: A-ploeg kampioen reserven Promo 2 en bekerfinalist
 • Meisjes junioren (U19)

 • OVV-kampioen in 78-79, 80-81, 85-86, 87-88, 15-16
 • OVV-beker in 85-86, 86-87, 87-88, 93-94, 95-96, 97-98, 19-20 (finalist)
 • kampioen van België in 97-98
 • Meisjes scholieren (U17)

 • OVV-kampioen in 82-83, 84-85, 92-93, 96-97, 05-06, 14-15, 18-19
 • OVV-beker in 82-83, 84-85, 87-88, 94-95, 95-96, 96-97, 99-00, 06-07
 • VVB-kampioen in 92-93
 • vice-kampioen van België in 82-83, 92-93
 • Meisjes kadetten (U15)

 • OVV-kampioen in 78-79, 85-86, 87-88, 90-91, 91-92, 92-93, 93-94, 94-95, 99-00, 11-12, 18-19
 • OVV-beker in 81-82, 86-87, 87-88, 88-89, 91-92, 92-93, 93-94, 97-98, 19-20 (finalist)
 • VVB-kampioen in 90-91, 93-94, 94-95
 • VVB-beker in 86-87, 92-93
 • vice-kampioen van België in 78-79, 90-91, 93-94, 94-95
 • Meisjes miniemen (U13)

 • OVV-kampioen in 87-88, 89-90, 98-99, 15-16
 • OVV-beker in 86-87, 87-88, 88-89, 89-90, 90-91, 91-92, 95-96
 • Meisjes preminiemen (U11)

 • OVV-kampioen in 88-89, 89-90, 90-91, 91-92, 92-93, 93-94, 03-04, 14-15, 21-22
 • OVV-beker in 87-88, 88-89, 89-90, 90-91, 92-93, 93-94, 19-20 (finalist)
 • VVB-kampioen in 88-89
 • vice-kampioen van België in 88-89